Show menu

Sanacija ravne strehe na stanovanjski stolpnici v Ljubljani

4. 10. 2019

Deset nadstropna stolpnica v Ljubljani, zgrajena pred približno 50 leti, je potrebovala temeljito prenovo ravne strehe.

 

Gre za pohodni tip strehe, ki jo stanovalci uporabljajo predvsem za sušenje perila, serviserji pa za dostop do naprav, ki so na strehi.

Zahteve naročnika so bile, de se odpravi zamakanje, da se izvede toplotna izolacije po današnjih standardih in da se sanira druge posledice, ki jih je naredil zob časa (luščenje betona in korozija armature na betonskih atikah). Pri strokovnem ogledu se je odprlo še vprašanje naklonov na strehi, saj prvotna rešitev z dvema vzdolžnima kanaloma z minimalnim padcem ni omogočala učinkovitega odtekanja vode, niti ni bilo dovolj prostora pod kanalom za zadostno toplotno izolacijo (izrazit toplotni most).

Ker arhitektura strehe ni dopuščala nadgradnje obstoječe sestave (končna višina bi krepko presegla določene omejitve), je ostala samo še celovita rekonstrukcija – odstranitev vseh slojev do AB nosilne plošče in izdelava popolnoma nove strehe.

Odločili so se za izvedbo nekoliko prilagojenega sistema FRAGMAT DUO PLUS v sestavi:

Odtoke, do katerih je prej vodila kanaleta, smo iz kotov ob stopniščnem jedru prestavili proti sredini strešnih sektorjev in tja iz vseh štirih strani izvedli padce s toplotno-izolacijskimi ploščami v naklonu.

Opisani način rekonstrukcije ravne strehe je lep primer, kako celostno pristopiti k obnovi ravne strehe in zunanjega ovoja stopniščno dvigalnega jedra stavbe. S posegom je naročnik pridobil popolnoma novo ravno streho in fasado z inox obrobami in ograjami – vse izvedeno po najvišjih standardih - v zadovoljstvo sedanjim in prihodnjim generacijam stanovalcev.

 

Situacija pred prenovo.
Situacija pred prenovo.
Sondiranje in ugotavljanje prvotne sestave.
Sondiranje in ugotavljanje prvotne sestave.
Vgradnja izolacije.
Vgradnja izolacije.
Nova podoba.
Nova podoba.
VAŠ PARTNER
Blagovna znamka FRAGMAT, pojem kakovosti in tradicije.
Več informacij
TRADICIJA
Z razvojem novih programov in novih tehnologij smo zgradili uspešne blagovne znamke.
Več informacij
KAKOVOST
Delujemo v skladu s smernicami vzpostavljenega in certificiranega sistema vodenja.
Več informacij
OKOLJE
Usmerjeni smo v obvladovanje zakonodajnih zahtev ter zmanjševanje naših vplivov na okolje.
Več informacij